Onze geschiedenis

  • 1900
  • 1943
  • 1953
  • 1970
  • 1982
  • 1990
  • 2014
  • Toekomst
1900

Hoe het allemaal begon

1900

Op de hoek van de Boekelosestraat en Usselerhofweg is het Hanninkshof al meer dan honderd jaar een herkenningspunt in Usselo. En al vier generaties lang is het restaurant in dezelfde familie, van Hannink tot Roerink. Foto’s en verhalen vertellen dat het ooit is begonnen als dorpscafé waar boeren en voorbijtrekkende handelaren graag een borrel dronken. Het kleine dorp Usselo bestond destijds nog uit een café, een molen, een bakker, een smid, een kruidenier, een school en een kerk. Een dorp waar nijverheid en gezelligheid hand in hand samen gingen.

1943

Café Hannink:

Johan & Dientje

1943

In 1943 nemen Johan Warrink en Dientje Hannink het dorpscafé en de kruidenierswinkel al op jonge leeftijd over van de ouders van Dientje. Ze werden destijds veel geholpen door de buren en Dientje’s zus Janna. Voor de kinderen uit het dorp was de krui – denierswinkel een ware snoep – winkel met bakken vol losse koekjes die per stuk over de toonbank gingen. Het café en de winkel waren onderdeel van een dorpskern die veel hardwerkende ondernemers rijk was. Bakker ter Horst verkocht brood, gebak en koekjes en zorgde dat er tijdens feesten en recepties in het café genoeg broodjes waren voor alle gasten. Kruidenier Wes verkocht net als Johan levensmiddelen en deed zijn inkopen bij groothandel de Cikel. Ze hielpen elkaar over en weer. Was de koffie op bij Wes? Dan leende hij de koffie bij Johan om het weer terug te geven zodra de nieuwe bestelling binnenkwam. Na 1945 haalden Johan en Dientje boekjes op bij de dorps – bewoners waarin de boodschap – pen besteld konden worden. Deze boodschappen werden in het kruidenierswinkeltje klaargemaakt en rondgebracht. Eerst met paard en wagen met een dichte houten kap, later met de fiets en auto. Gezelligheid stond tijdens deze bezorgrondes hoog in het vaandel: er was altijd ruimte voor koffie of een warme kom soep

1953

Van café naar feestlocatie

1953

In 1953 werd het café verbouwd naar een café-restaurant. Er werd een zaal aangebouwd waar recep – ties, feesten en bruiloften werden gehouden. Voor deze zaal kwamen mensen vanuit de hele omgeving naar Usselo. Diane Roerink herinnert zich de feestjes nog goed. Ze is de kleindochter van Johan en Dientje en ging als klein meisje al met haar moeder mee die vaak in het restaurant hielp bij bruiloften. Diane topte het ijs af met chocolaatjes en hield de feestende gasten goed in de gaten via het uitgifteloket. Zodra er genoeg borrels waren gedronken ging ze stiekem het zaaltje in om mee te dansen. Dientje en Johan werkten hard en vulden elkaar ook perfect aan als stel & zakenpartners.

1970

Café Hanninks:

Nieuwe eigenaren

1970

Na bijna 20 jaar stoppen Johan en Dientje eind jaren 60 met caférestaurant Hannink. Een lastige keuze die ze vanwege Dientje’s haar gezondheid moesten maken. Het café-restaurant werd voor een lange periode aan de Grolsch verhuurd en in 1970 begint Cees Koopmans als nieuwe uitbater van het café-restaurant. Johan en Dientje waren toen nog erg betrokken bij de zaak. Johan bleef werken in de kruidenierswinkel en Dientje hielp Koopmans veel met hand- en spandiensten. Helaas moest Cees Koopmans al na vier jaar noodgedwongen stoppen door een ernstig motorongeluk. Herman en Jo Sales nemen het café-restaurant in 1974 over en zetten het op dezelfde voet voort.

Een paar jaar later sluit Johan de kruidenierswinkel om zijn kleindochter Diane te helpen in het allereerste Zuivelhoeve winkeltje in Usselo. In de oude klompenschuur begon ze met het verkopen verse zuivelproducten. De oude kruidenierswinkel wordt in het café-restaurant veranderd naar een gezellige huiskamer.

1982

Grote brand in het café

1982

Op 26 mei 1982 woedde er een grote brand in het Hannink. Een dag die de familie diep heeft raakt. Het woongedeelte boven het res – taurant brandde volledig uit en de rest bleef over met flinke waterschade. Het lukte de brandweer gelukkig om de feestzaal te sparen. Na de brand is het Hannink voor een lange tijd dicht geweest, maar Cees Bleeker en Laurens Satink zien potentie in het restaurant en zien potentie in het restaurant en heropenen het in 1989 onder de naam Hannink’s Hof. De twee laten het pand flink opknappen tot een modern middenklasse restaurant met een lounge, een bar, een open gril en twee terrassen. In de keuken gebruiken ze ambachtelijke producten uit de streek, zoals ovenverse brood van de bakker aan de overkant en forel uit de kweekvijver in het dorp.

1990

Jaren 90

1990 – 1999

Tien jaar na de eerste brand in het restaurant woedde er op de vroege ochtend van 21 oktober opnieuw een felle brand. Het achterste deel, wat vroeger de danszaal was, brandt helemaal uit. Het kostte Cees Bleeker en Laurens Satink vijf maanden om het restaurant weer te openen voor hun gasten en de achterzaal weer in oude stijl op te knappen. Midden jaren 90 neemt chef-kok André Driezen het Hanninkshof over van Cees Beeker en Laurens Satink. André gooit het roer volledig om, zowel het interieur als de keuken wordt aangepakt. Het restaurant wordt gezelliger en ook de menukaart wordt vernieuwd. André heeft het Hanninkshof uiteindelijk tot 2014 onder zijn concept geleid.

2014

Een nieuw begin

2014

Jojan Karsbergen en Sabine Hof hebben het stokje in 2014 overgenomen. Wat eigenlijk begon als idee voor een nieuwe Zuivelhoeve winkel in Ommen, eindigde in een eigen restaurant in Usselo. In een paar weken tijd wisten ze het pand te vernieuwen en wonnen ze nog voor de opening van het restaurant de prijs voor ‘beste nieuwkomer’ op Proef Eet Enschede. Een mooie meepakker die Jojan en Sabine heeft geholpen om Hanninkshof opnieuw onder de aandacht te brengen. Met hun passie voor de horeca en het sharing diner concept hebben ze de doelgroep van het restaurant verjongt. Jojan’s verfijnde manier van koken proef je in alle gerechten op de kaart terug. Vooral de steak tartaar, de witte chocolade met geitenkaas lolly en de gerookte oesters zijn geliefd bij de gasten. Met de oester wonnen ze zelfs de Gouden Duyt. Een leuke boost voor het team dat voor Jojan en Sabine erg belangrijk is geweest. Samen met dit team draaien ze nog één laatste decembermaand om in het nieuwe jaar te stoppen. Jojan en Sabine zijn klaar voor nieuwe avonturen en gaan van Jojan’s Husselsaus een nog groter succes maken.

Toekomst

Hanninkshof

Opening 2023

Niet alleen de menukaart wordt vernieuwd, ook het restaurant wordt van binnen en buiten flink onder handen genomen. In januari wordt het gehele pand gestript en volledig verbouwd. De nieuwe ingang komt aan voorzijde, de kant van het dorpsplein. Het restaurant wordt tot aan de nok verhoogd, waarbij de dakramen voor een zee van licht zorgen. In het middelpunt komt een grote open keuken die direct zicht op de bereiding van het eten biedt.

Het oude Hanninkshof is straks niet meer terug te zien in het nieuwe interieur. De bistro krijgt een warme huiselijke sfeer die bij binnenkomst al direct voelbaar is. Houten gebinten en stenen muren zorgen voor een warme basis en grote kroonluchters, comfortabele zitplekken en haardvuren doen de rest. De muren die de ruimtes nu nog van elkaar scheiden worden doorgebroken. De bistro wordt één open geheel waar knusse hoekjes worden gecreëerd met diverse zitplekken, met zachte loungebanken en hoge tafels met barkrukken. Iedereen moet zich er welkom voelen, van jong tot oud.

Hannink’s Dientje

Opening juni 2022

De schuur naast Hanninkshof, die nu dient als opslag voor het restaurant, wordt volledig omgetoverd tot landwinkel en opent haar deuren al in het voorjaar van 2022. Een bijzondere plek centraal in Usselo waar al lang geen winkels meer zijn. De landwinkel wordt vernoemd naar de oma van Diane Roerink en krijgt de naam Hanninks Dientje. Alle producten die er verkocht worden komen uit de streek en zijn ambachtelijk bereid, zoals verse zuivel van Zuivelhoeve en de Husselsaus van Jojan Karsbergen. In de zomermaanden wordt er ambachtelijk ijs bereid en kunnen voorbijgangers genieten van een kop koffie met vers gebak of een lekker broodje. De landwinkel en de bistro vormen een eenheid. Veel producten die te koop zijn in de landwinkel worden ook verwerkt in de gerechten op de kaart. De bijna honderd jaar oude schuur zit vol Twentse kenmerken. Het is opgebouwd uit eiken gebinten waar muren omheen zijn gemetseld. De schuur wordt verduurzaamd met een warmtepomp en een geïsoleerde kap, gevel en betonvloer. Net als de bistro krijgt landwinkel Hanninks Dientje een eigentijdse uitstraling.